Preventiv hälsa

Med preventiv hälsa menas hälsokontroller och åtgärder som på lång sikt förbättrar hälsan. Generellt är det mer motion och bättre mat som krävs för ett bättre mående men genom en hälsokontroll kan man även se brist på vissa näringsämnen. I Solna finns bland annat följande butiker/företag som erbjuder produkter och tjänster inom preventiv hälsa. 

Kosttillskott och välmående – Life

Det finns ett par butiker som delvis säljer kosttillskott och andra produkter inom hälsa. En av de butiker som däremot helt och hållet riktar in sig på detta område är Life. Butiken ligger i Solna Centrum i närheten av en rad andra butiker, restauranger och caféer. 

Här hittas hälsosam mat, kosttillskott och naturliga hudvårdsprodukter. Överlag har personalen hög kunskap inom området och kan tipsa på produkter som passar helt efter individuellt behov. Life finns även i andra delar av Stockholm och är en av Sveriges största kedjor inom hälsokost och hälsosam livsstil. 

Hälsokontroll via blodprov – Medisera

Genom att analysera blodprover kan man se om kroppen har brist på viktiga näringsämnen, vitaminer, mineraler eller har exempelvis för höga blodvärden. Det kan genomföras för att få en kontroll på allmänna måendet men även för att följa utvecklingen för den som tränar hårt eller försöker lägga om livsstilen för ett bättre mående. 

Beroende på vilket företag som anlitas finns olika provtagningsplatser. Ett av de större företagen, Medisera, har fem platser för hälsokontroller i Solna. Det är bland annat Karolinska Universitetslaboratoriet och Aleris Medilab Huvudsta. Samma företag har hälsokontroller i och runt Stockholm för de som hellre vill ta proverna på annan plats. 

En beställning på analys sker online varpå man får remiss till den provtagningsplats man angivit. Därefter går man på drop-in tider och lämnar blodet. Det skickas iväg på analys varpå alla svar skickas till den som genomfört proverna. 

Hälsomässan – HarmoniExpo

Harmoni Expo genomförs i Solnahallen två gånger per år. Under 2019 var det 26 – 27 oktober. Mässan marknadsförs med att vara ”En helg för Kropp & Själ”. Många utställare lägger fokus på ett inre lugn och harmoni och här blandas allt från personlig utveckling och yoga till spiritualitet. 

Mässan startade 1996 men var då en kringresande minimässa med utställningar i allt från Umeå ner till Helsingborg. Allt eftersom ökade efterfrågan både av utställare och besökare. Det gjorde att man 2009 beslutade sig för att stanna kvar i Solna och ha mässan i Solnahallen. Hälsomässan Harmoni Expo genomförs inte på andra orter än i Solna.