Att göra i centrala Stockholm

Stockholm, vår storstad, har en hel del att erbjuda, både när det kommer till sevärdheter, så väl som upplevelser, mat, dryck, shopping och mycket mer. Platser att besöka är Östermalm, Södermalm, Norrmalm och Gamla stan, som dock tillhör Södermalm. Östermalm utgör Norrmalms stadsdelsområde. Södra delen av Norrmalm är även känt som Stockholms city. Södermalm är en stadsdel som ligger i Stockholms innerstad.

Sevärdheter

Södermalm erbjuder bland annat SoFo, som är motsvarigheten till New Yorks SoHo. Här finns det små, charmiga butiker att besöka, med vintage, och svenskt mode så väl som att det finns designaffärer, barer, caféer och restauranger. Besök en av de två utsiktsplatserna som finns på Södermalm, Fjällgatan och Monteliusvägen.

Tillhörande Södermalms stadsområde, så finns Gamla Stan. Här finns många charmiga hotell och det är gångavstånd till många sevärdheter. Gamla Stan, såväl som Riddarholmen i dess närhet är som ett en da stort levande museum. Du hittar sevärdheter, attraktioner, restauranger, barer, shopping och mycket mer och allt ligger inom promenadavstånd. Denna del av Stockholm har en unik karaktär, då det är små, gula hus och smala kullerstensgränder. Här finns konsthantverk, kuriosa, souvenirer med mera. Gamla Stan har även många vackra kyrkor och museer här samt att här ligger Storkyrkan, Nobelmuseet och så klart Kungliga Slottet.

Östermalm är området med stora kontraster då det är både ett högklassigt bostadsområde så väl som att det är just här som de allra flesta nattklubbar i Stockholm är belägna. Dessa är samlade kring Stureplan. Det finns även möjlighet till riktigt bra shopping på Östermalm, eftersom att det finns ett lyxigt shoppingområde här. Det finns även en saluhall. Vill du besöka ett museum, så finns Historiska museet på Narvavägen.

För dig som är ute efter att shoppa prisvärt, så är det till Norrmalm och City du ska bege dig. I denna del av Stockholm hittar du även konstgallerier och museer samt att hela Norrmalm består av byggnader som kommer från olika tidseror.

Självklart finns det en mängd mer att se och göra än det här. Ta med dig en stadskarta och utforska centrala Stockholm på egen hand, så ska du se att du hittar egna små smultronställen.

Äta eller fika

Stockholm har många trevliga caféer och restauranger att besöka. På Södermalm finns det både exklusivare restauranger såväl som billigare alternativ. Testa gärna fusionköket Nook som ligger på Åsögatan.  Om du vill få en känsla av Molin Rouge så kan du besöka Le Rouge, som ligger på Brunnsgränd 2-3 i Gamla Stan.

De allra bästa restaurangerna i Stockholm ligger i och kring Östermalm. Här finner vi till exempel PA&CO på Riddargatan.

Norrmalm bjuder även de på flera olika restauranger. Testa Kajsas Fisk på Hötorgshallen eller Flippin’ Burgers, på Observatoriegatan 8 i Vasastan, som sägs ha världens godaste hamburgare utanför USA.

Om du hellre tar en fika på ett café så finns det många att välja mellan. Ett av Stockholms allra äldsta konditorier är Sturekatten. Det ligger bara ett stenkast från Stureplan. Ett annat café, som finns på Biblioteksgatan, är Wienercaféet Anno 1904, med inspiration från Paris och Wien. I Gamla Stan hittar du Chokladkoppen, som är ett mysigt café i ett 1500-talshus.