Friends Arena

Redan i början av 2000-talet diskuterade man om att man borde göra något åt Råsunda, Sveriges dåvarande nationalarena. Redan 1937 invigdes arenan och nu var den sliten och dessutom uppfyllde den inte de internationella kraven på säkerhet och kapacitet. Först tänkte man rusta upp och bygga ut Råsunda, men snabbt insåg man att det skulle vara billigare att bygga en helt ny arena. Platsen man valde för byggandet av den nya arenan blev Råsta, vilket var ett obebyggt område intill Solna station. Det dröjde inte länge förrän idén växte till byggandet av en hel stadsdel intill arenan, Arenastaden, med butiker, kontor och bostäder. Friends Arena började byggas i maj 2009 och det var Kronprinsessan Victoria som tog det första spadtaget. I oktober 2012 invigdes Friends Arena och samtidigt tog arenan formellt över som Sveriges nya nationalarena. Invigningen gästades av 50 000 personer, bland annat kronprinsessparet och statsministern.

De stora ögonblickens arena

Sedan invigningen har Friends arena etablerat sig som de stora ögonblickens arena. Där har bland annat Zlatan Ibrahimovic skjutit sitt legendariska cykelsparksmål under premiärmatchen mot England, vilket har kallats för världens snyggaste mål. Där har såväl AIK som Bandyfinalen slagit nytt publikrekord. Där har Swedish House Mafia, Bruce Springsteen och Elton John spelat för hundratusentals i publiken. Totalt finns det plats för 50 000 sittande åskådare under sportevenemang och 65 000 åskådare vid konsertarrangemang. Arenan har ett skjutbart tak och är förberedd för alla typer av underlag, så som gräs, grus och is.

Mat, dryck och shopping intill arenan

I Friends Arena finns en bar, Carlsberg Bar, som håller öppet i samband med att arenan arrangerar evenemang, matcher eller konserter. Det finns också flera kiosker runt om i arenan. I arenastaden finns flertalet restauranger och matställen att välja bland, till exempel Slagteriaktiebolaget, Greven & Betjänten, Kökselvan, Modis, Subway, Dizzy och Kaffe & Deli. I anslutning till Friends Arena ligger det enorma köpcentrat Mall of Scandinavia som invigdes i november 2015. Där finns plats för hela 250 butiker på gallerians tre våningar.

Hotell nära Friends Arena

I arenaområdet har det även byggts ett hotell, Quality Hotel Friends med 400 dubbelrum, två bankettsalar och ett tiotal konferenslokaler. Hotellet har också en restaurang på översta våningen, på 90 meters höjd, med skybar och en fantastisk utsikt över Stockholm. Hotellet byggdes så sent som 2013 och är ett modernt, fräscht hotell med ett utomordentligt läge och bästa pris hittar du på www.hotellfriendsarena.se.

Man behöver dock inte nödvändigtvis bo just på Quality Hotel Friends om man ska besöka arenan. Det finns nämligen gott om hotell runt om i Solna och många av dem ligger på behagligt gångavstånd från Friends Arena. Ett exempel är Scandic Järva Krog som är ett trestjärnigt hotell med 215 rum fördelade på hotellets 11 våningar. Hotellet har möteslokaler, festvåning, fitness center, relaxavdelning och restaurang. Ett annat exempel är Park Inn by Radisson som ligger under samma tak som Solna köpcentrum. Det fyrstjärniga hotellet har 256 rum, en restaurang som serverar svenska rätter med internationella inslag, en italienskinspirerad bar, bastu, gym samt lyxig frukostbuffé.