Köpa lägenhet/hus

Överlag är priserna för hus och lägenheter mycket höga i Stockholm. Solna är knappast ett undantag. Men hittar du något som passar plånboken kan du se fram emot att bo mycket centralt. På gångavstånd finns Friends Arena, köpcentrum och både tunnelbana och tåg till andra stadsdelar i Stockholm.

En stor fyrarummare för ca 5,5 miljoner, bo i Ulriksdals Slottspark för 18 miljoner eller nöj dig med 112 kvadrat för 6,5 miljoner. 

Under sommaren 2019 var det dessa bostäder som gick att hitta på Hemnet i deras lista över villor i Solna kommun.  Även om just de tre ovan kategoriseras inom ”lyx” så är priserna mycket höga för dig som vill bo i hus någonstans i Solna. Detta gäller oavsett om du söker villa eller lägenhet. 

Här hittar du boendet

  • Hemnet – Är Sveriges största sida gällande försäljning av bostadsrätter och småhus
  • Blocket – Stor på andrahandsuthyrning. Dessutom läggs många bostadsrätter ut här
  • Signalisten – Solna kommuns bostadsföretag där ett stort antal hyresrätter hittas

Planera inför inköpet

  • Be om lånelöfte

Börja alltid med att kontakta flera banker och be om lånelöfte. Det kan hända att en bank säger nej medan en annan säger ja. Det kan även skilja hur stort lån som de är villiga att ge. Kom ihåg att lånelöfte inte innebär en specifik ränta. Vinner du budgivningen är nästa steg att jämföra flera banker och vilken utlåningsränta som kan erbjudas. Ett sätt att hitta lägsta utlåningsräntan är att använda så kallade låneförmedlare.  

  • Meddela mäklaren vad du söker

Är du på en visning så prata med mäklaren och fråga om det finns liknande lägenheter eller småhus ute för försäljning. Be mäklaren även höra av sig om det skulle komma liknande objekt. 

  • Var beredd på Stockholmsbud

Med ”Stockholmsbud” menas att man lägger ett bud på ett boende innan den har lagt ut på marknaden. En mäklare kanske vet om en lägenhet som ska säljas. Samtidigt vet de om att du söker en lägenhet i området. Du blir då erbjuden att köpa lägenheten, utan budgivning, till ett fast pris. Ofta är det något över marknadsvärdet. Du betalar lite mer – men är säker på att inte förlora i en skenande budgivning. Samtidigt är köparen nöjd då man får mer än standardpris och slipper städa, ta foton och ha visningar i hemmet. 

  • Kan föräldrar gå i borgen?

Unga har idag svårt att låna till bostad utifrån att lånebeloppen blir så stora. Det kan krävas att föräldrarna går i borgen för lånet. Ett annat sätt att öka chansen är att ha medlåntagare.